10 redenen om te stoppen met light frisdranken te drinken!

1. Tasten smaakpapillen aan

Artificiële zoetmakers hebben een intensere smaak dan natuurlijke suikers. Ze tasten de smaakpapillen aan. Bijgevolg heeft zoet fruit voor iemand die veel light dranken drinkt na een tijdje geen smaak meer.

2. Gewichtstoename

Hoewel light dranken caloriearm zijn, concludeerden onderzoekers van de universiteit van Texas dat over een periode van tien jaar light drinkers 70 procent meer kans hebben op gewichtstoename in vergelijking met niet light drinkers.

De vervangsuikers hebben namelijk hetzelfde effect op het lichaam als 'echte' suikers. Ze wakkeren de aanmaak van insuline aan, waardoor het lichaam vet sneller opslaat, wat leidt tot gewichtstoename. Maar de oorzaak is ook psychologisch van aard. Wanneer iemand een caloriearm drankje drinkt, is de verleiding groter om ja te zeggen tegen een vettige hamburger of een extra stukje pizza.

3.Vergroot risico op diabetes type 2 of metabool syndroom

Eén light drankje per dag verhoogt de kans op een metabool syndroom of diabetes met 36 procent, berekende de universiteit van Minnesota. Het metabool syndroom of insulineresistentiesyndroom is een chronisch stofwisselingsprobleem dat gekenmerkt wordt door de combinatie van een verstoord bloedsuikergehalte, hoge bloeddruk en obesitas.

4. Geen voedingswaarde

Een light drankje bezorgt de verbruiker geen extra calorieën, maar bevat tegelijkertijd geen enkele voedingswaarden. Het beste caloriearme drankje blijft water.

5. Trigger voor hoofdpijn

Bij sommige personen wakkert aspartaam, de zoethouder, hoofdpijn aan.

6. Verpest uw stralende glimlach

Net zoals suiker en nicotine is ook aspartaam erg slecht voor de tanden. Regelmatige drinkers van light drankjes, krijgen sneller last van tanderosie.

7. Sneller dronken

Wie light drankjes gebruikt in een cocktail, wordt sneller dronken. Dit komt omdat het bloed artificiële suikers sneller absorbeert dan gewone suikers.

8. Verhoogt kans op depressie

Volgens een onderzoek van de Amerikaanse Academie voor Neurologie zijn light drinkers kwetsbaarder voor depressies. Over een tijdspanne van tien jaar hebben zij die light drankjes consumeren, dertig procent meer kans op een depressie. De correlatie is dezelfde voor gewone frisdrank. Matig omspringen met beiden is dus de boodschap.

9. Slecht voor botten

Vrouwen ouder dan 60 lopen sowieso al een groter risico om osteoporose te ontwikkelen. Drinken van frisdrank én light frisdrank verergert het probleem.

10. Vasculaire aandoeningen

Tot slot verhoogt light drank het gevaar op een beroerte of een hartaanval. Veelvuldige light drinkers hebben 43 procent meer kans op een vasculaire aandoening. Zelfs gewone frisdrank verhoogt het risico niet in die mate.

Bron: CNN