Boekweitwafels

Boekweit, het is een plant uit de duizendknoop familie. Het is dus geen graan, bevat gèèn gluten. Al een eerste win. Bloeiende boekweit is door de grote hoeveelheid nectar een paradijs voor de bijtjes! Naast biodiversiteit voor de natuur is ook variatie voor de mens van belang.

Een tal van mogelijkheden met boekweit: wraps, crackers, triangles en wafels.

Naast de glutenvrije eigenschap bevat het ook geen fytinezuur. Fytinezuur kan blokkerend werken voor de opname van bepaalde mineralen waaronder ijzer, zink en selenium.

Het werkt positief in op ons zuur/base evenwicht doordat het magnesium en kalium bevat. Een van de weinige granen die dus niet verzurend werkt – een win.

Het bevat bijna alle essentiële aminozuren! Vnl lysine scoort hoog.

Het is een bron van 2 flavonoïden mn rutine en quercitine – win/win . Flavonoïden zijn antioxidanten die van nature aanwezig zijn in bepaalde plantaardige voedingsmiddelen. Ze geven kleur aan fruit en groenten. Een belangrijkste eigenschap zijn hun anti-oxiderende werking.

Quercitine wordt vooral in verband gebracht met verlagen bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerspiegel.

Rutine heeft dan eerder een ontstekingsremmende werking en anti-allergische eigenschappen. Alsook verbetert de doorbloeding in de vaten, werkt vaatversterkend, werkt tegen spataderen, rusteloze benen en vermindert vochtophoging in de benen en kan bloedklontering tegengaan.

Door de aanwezigheid van vitamine B3, dat voor veel mensen een aandachtspunt is, speelt het een belangrijke rol in de cholesterol en insuline huishouding.

Het heeft een lagere glycemische load dan “moderne” granen zoals tarwe, dit wil zeggen dat het een minder hoge bloedsuikerpiek creëert en trager wordt opgenomen. Win/win

En aangezien ze op rijstwafels lijken, zijn de kinderen er dol op!