Drink jij melk?

 Verreweg de meeste mensen kunnen zuivel van de koe niet goed verteren. Dit merk je vaak niet eens. Het kan zich in zoveel verschillende dingen uiten dat je de link niet legt met het eten ervan. Het kan van alles zijn, van eczeem tot luchtwegproblemen, diverse maag-en darmproblemen tot psychische klachten.
Om de ‘lactose’ in de melk te verwerken hebben we het enzym ‘lactase’ nodig en dat maken we aan tot ongeveer 3 jaar!

Kom je geen calcium tekort dan?

Nee! Integendeel eigenlijk. Melk bevat calcium en dus zou het daarom goed zijn voor bijvoorbeeld sterke botten. Maar de calcium uit melk is helemaal niet goed opneembaar door ons lichaam. In onze botten moet de verhouding tussen calcium en fosfor gelijk zijn. Maar koemelk bevat meer fosfor dan het calcium bevat. Het lichaam zal proberen de verhouding gelijk te krijgen door calcium aan de botten te onttrekken. Het werkt dus precies averechts en kan zo zelfs osteoporose (botontkalking) veroorzaken.En daarnaast kunnen we perfect calcium uit onze groenten halen!

W at is het verschil tussen zuivel van de koe en zuivel van geit of schaap?
Als je niet helemaal je zuivel wilt schrappen dan kun je besluiten om nog wel geiten- en schapenzuivel te nemen. Dit wordt door veel mensen in elk geval beter verdragen.
Die zuivel is een stuk makkelijker te verteren dan de zuivel van koeien.

 

De macht van de zuivelindustrie is groot. We zijn grootgebracht met allerlei leuke kreten om ons vooral melk te laten drinken. Bepaal zelf of jij het wel of niet gezond vind om melk en/of zuivelproducten te gebruiken. Misschien is het tijd voor verandering? Gewoon proberen wat het met je lichaam doet als je een tijdje de zuivelproducten laat staan. Wedden dat je niet meer terug wilt?

Wil je hier graag meer over weten hoe je dan je voeding kan aanpassen? Ik help je graag!