Eet maximaal 500 gram rood vlees per week http://www.tijd.be/r/t/1/id/9452182

Dat blijkt uit een gevalstudie van de Hoge Gezondheidsraad (HGR), die aanraadt om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten.

Met rood vlees wordt voornamelijk rund, varken, schaap of lam bedoeld, maar ook andere diersoorten behalve gevogelte.

Colorectale kanker of dikkedarmkanker wordt onder meer veroorzaakt door genetische voorbeschiktheid of een pathologische toestand, maar dus ook door het verbruik van bepaalde voedingsmiddelen. Het gaat daarbij om rood vlees en met rood vlees bereide charcuterie. Het probleem ligt soms in het kwalitatieve aspect: daarmee wordt het soort vlees bedoeld, de kookwijze (bijvoorbeeld op de barbecue), maar ook het bewaarmiddel (nitriet of nitraat). Daarnaast is er ook het kwantitatieve aspect: hoe meer rood vlees geconsumeerd wordt, hoe groter de kans op dikkedarmkanker.

De HGR raadt aan om slechts af en toe rood vlees te eten, hetzij vers of in de vorm van bereid gehakt, en met rood vlees bereide charcuterie zoveel mogelijk te vermijden. Algemeen wordt aangeraden een bovengrens van 500 gram rood vlees per week te hanteren. Belgen zitten daar met een gemiddelde van 640 gram per week een pak boven.

Daarnaast wordt aangeraden om de voorkeur te geven aan het verbruik van gevogelte, eieren en vis, en eenmaal per week rood vlees te vervangen door plantaardige alternatieven. 'Een dieet rijk aan plantaardige voedingsmiddelen gaat gepaard met minder ziekte en sterfte en draagt ook bij aan een meer ecologisch verantwoorde voedselproductie', luidt het.

Bij het bakken van rood vlees wordt aangeraden specerijen en aromatische kruiden te gebruiken die van nature antioxidanten bevatten, zoals look of rozemarijn. Voorts kan men het vlees beter niet te veel bruinen en de donkerbruine of zwarte delen op het bord laten liggen.

Om de kans op colorectale kanker te reduceren, beveelt de Hoge Gezondheidsraad ook aan om tabak te vermijden, de consumptie van alcohol te beperken, voldoende fysieke activiteit te hebben en een vezelrijk en evenwichtig voedingspatroon te hanteren.

De Hoge Gezondheidsraad heeft ook een aanbeveling voor de voedingsindustrie: 'Zo snel mogelijk alternatieven vinden en toepassen voor het aanwenden van nitrieten/nitraten als bewaarmiddelen in met rood vlees bereide charcuterie.'


bron: Belga ( de tijd 15-01-2014 )