eet niet te snel!

De vertering begint al in de mond, eet dus niet te snel. Neem goed te tijd om te kauwen.Wie te snel eet heeft meer kans op overgewicht.

Het is zelfs zo dat het naar binnen schrokken van je maaltijden het risico op overgewicht bijna kan verdubbelen. Dat bleek uit een studie van de Osaka University naar het eetgedrag van 3.000 mensen. Meer nog: snel etende mannen hebben 84 procent meer kans op overgewicht.

Waarom? "Te snel eten verhindert het mechanisme dat onze hersenen vertelt dat we genoeg gegeten hebben", weet professor Ian McDonald van de Nottingham University. "

"Normaal gezien sturen onze zenuwen signalen naar het brein dat de maag zich aan het uitbreiden is", zegt hij. "Als je begint te eten, duurt het ongeveer 20 minuten voor het 'verzadigdheidssignaal' je hersenen bereikt. Wie te snel eet, eet dus te veel."

En het is daarnaast helemaal niet goed voor je gezondheid. Zo heb je meer kans op zure oprispingen, die zich kunnen uitbreiden tot de reflux ziekte, waarbij het maagzuur in de slokdarm vloeit.

"Bovendien draagt te snel eten ook bij aan spijsverteringsproblemen", zegt gastro-enteroloog David Forecast. "Je neemt te veel lucht op, waardoor je last krijgt van winderigheid of een opgeblazen gevoel."

Wat te doen? "Als je goed kauwt, dan heb je ongeveer 20 minuten nodig om je maaltijd te verorberen", zegt dr. Forecast. "Het is ook een goed idee om tijdens het eten even recht te staan, zodat je kan testen of je genoeg gegeten hebt."