Geniet van de zon!

Geniet van de zon de komende dagen!
Zon is namelijk de belangrijkste bron voor vitamine D. Je lichaam maakt zelf Vitamine D aan als je in contact komt met de zonnestralen.
Belangrijk is wel dat de blote huid in contact komt met de zonnestralen. De huid kan bijvoorbeeld geen vitamine D aanmaken, indien deze is ingesmeerd met een zonnecrème met een beschermfactor 15 of hoger. Ook kleding en het dragen van een zonnebril remmen de opname van vitamine D aanmaak.
Echter te lang in de zon zonder huidbeschermer is uiteraard niet aan te raden! Het is belangrijk om daar een goede balans in te vinden. Bouw je tijd zonder bescherming geleidelijk aan op, begin met 5 minuten, zo kan je lichaam er geleidelijk aan wennen en bouw het op tot max 15 minuten onbeschermd na elkaar.  
De opname van vitamine D is ook persoonsgebonden en afhankelijk van waar je woont. De landen die rond de evenaar liggen bijvoorbeeld maken de mensen de meeste vitamine D aan. De zonkracht is daar het grootst.

Vitamine D hebben we nodig voor de opname van calcium en fosfaat uit voeding. Die is ook héél belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en onze tanden. Eveneens voor het  herstel van onze spieren.
En niet te vergeten: het is intussen wetenschappelijk bewezen dat, iemand die voldoende vitamine D in zijn lichaam heeft, dat die minder ziek wordt bij corona.

Geniet dus van de zon!