Ghee

Waarom Ghee?

Ghee wordt ook wel geklaarde boter genoemd. Je kunt het zelf maken van grasboter maar het is bij je consulent kant-en-klaar te koop. Makkelijk toch !Ghee is niet alleen lekker om in te bakken.  Het biedt ook nog eens tal van voordelen:

-    Zo is ghee ook geschikt voor mensen met een lactose/caseïne-intolerantie of -allergie.

-    Het is een vet dat verhit kan worden tot maar liefst 250 graden zonder te oxideren; erg geschikt dus voor bakken en braden

-    Ghee is in principe eindeloos houdbaar en zal niet bederven, zelfs niet buiten de koelkast.

Wat zijn nu de voordelen voor jouw gezondheid :

Ghee is pure gezonde voeding voor je darmen

Ghee is een korte-keten vetzuur ook wel bekend als butyraat of boterzuur. Butyraat is een belangrijke beschermer van je darmslijmvlies. Jouw gezonde darmbacteriên vormen dit ook maar vaak onvoldoende.  Ghee helpt ze daarbij en zorgt ondertussen voor een gezond darmslijmvlies.

Ghee als ondersteuning bij darmproblematiek

Uit onderzoek blijkt dat patiënten met ontstekingen in hun darmen, zoals bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, zelf niet genoeg butyraat in hun darmen produceren. Het gebruik van ghee kan hierbij ondersteunend werken. In de Ayurveda werd ghee dan ook eeuwenlang succesvol ingezet bij allerlei spijsverteringsproblemen maar ook bij allergieën, artritis en auto-immuunziektes.  We begrijpen nu waarom het zo goed werkt.

Ghee gaat de strijd aan met chronische ontstekingen

Doordat butyraat een krachtige ontstekingsremmer is werkt het tegen allerlei ziektes waar een chronische ontsteking aan ten grondslag ligt. Denk aan hart- en vaatziektes, insulineresistentie en diabetes, maar ook aan kanker (wat steeds vaker gezien wordt als een uiting van chronische ontstekingen op celniveau). Dit lijkt met name verband te houden met de hoge concentratie van geconjugeerd linolzuur (CLA)  in ghee, wat kankerwerende effecten heeft maar ook meehelpt bij de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.

Gezonde vetten - waartoe ghee behoort -  bevorderen de opname van vitamines en mineralen

Ghee behoort bij de toppers. Ghee zelf bevat daarbij veel omega 3 - en omega 9-vetzuren en de in vet oplosbare vitaminen A, D, E en K.

Ghee geeft snel energie en maakt je niet dik

Net als kokosolie bevat ghee een type vetzuur, in dit geval korte-keten vetzuren, die door het lichaam meteen kan worden gebruikt als energie.  Het is dus een snelle en gezonde vorm van energie, zowel voor je lichaam als je hersenen.

Sterkere tanden en soepelere bloedvaten dankzij meer vitamine K2

In gezonde darmen worden onder andere bepaalde vitaminen B en vitamine K2 aangemaakt. Vitamine K2 speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Een belangrijke functie van K2 is dat het meehelpt om calcium in onze botten en tanden te krijgen en ze daardoor gezonder en sterker te maken. Een andere belangrijke functie is dat het meehelpt om plaque uit aderen te krijgen en daardoor gaat het dus aderverkalking tegen. De meeste mensen, zo’n 80%, hebben darmen die onvoldoende K2 aanmaken. Ghee, mits van gras gevoerde koeien, bevat het volop.

Ghee helpt bij obstipatie en afvoeren van afvalstoffen

Aangezien ghee gezonde voeding is voor jouw goede darmbacteriën helpt het mee om spijsverteringsproblemen als obstipatie te voorkomen.

Ghee helpt ook mee om droogte in het lichaam te voorkomen, een bekende oorzaak van vroegtijdige veroudering. Het bevat vitamine E, een bekende antioxidant die meehelpt om een beschadigde huid, bijvoorbeeld als gevolg van een verwonding, te helpen helen. Volgens de Ayurveda helpt ghee ook mee om vetcellen en toxische stoffen die opgeslagen liggen in deze vetcellen af te voeren.

Mede dankzij deze laatste eigenschap en de stimulerende werking op het spijsverteringssysteem wordt ghee dan ook gezien als hulpmiddel bij het afvallen. je wordt niet dik van gezond vet eten!