Haver is een graansoort die boordevol vezels zit. Het bevat een ideale mix van complexe koolhydraten, eiwitten en voedingsvezels .
In de supermarkt zie je havermout en havervlokken in de schappen liggen.
Wat is nu het verschil?
Havermout zijn geknipte en geplette haverkorrels, voorverwarmd en soms voorgekookt. Zijn de korrels alleen geplet, dan krijg je havervlokken.
Gebruik alleen havervlokken, geen havermout. Havermout laat de bloedsuiker wel pieken omdat die verwerkt is, en dat willen we net niet.
Havervlokken bevatten 'beta glucanen' en die verlagen de cholestorol! De koolhydraten in de havervlokken worden langzaam afgegeven, dit heb je niet bij de havermout!
Kies alleen de bio
Heeft haver terecht een gezond imago?
Ja, dat is terecht!
Haver is namelijk een volkoren graansoort.
Tijdens de bewerking blijft de haverkorrel volledig in takt. De hele haverkorrel, die vol zit met vezels, die eet je dus op.
Deze vezels zorgen voor een goede spijsvertering en het eten van veel vezels verkleint de kans op darmkanker.
Ook zwellen vezels op in je maag, hierdoor ontstaat een vol gevoel wat lang aanhoudt.
Dat bakje havermoutpap als ontbijt is dus niet alleen gezond, je kunt er ook lang tegenaan !
Waar zijn havervlokken nog meer goed voor?
• Havermout bevat aardig wat vitaminen (vooral B-vitaminen), mineralen en antioxidanten.
• Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vezels uit haver het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen.
• In de haverkorrel zit wat olie, die voor 80% uit onverzadigde vetzuren bestaat. Deze vetzuren staan bekend om hun gunstige bijdrage op het verlagen van de kans op hart- en vaatziekten.
• Vezels in haver zorgen voor gezonde bacteriën in de darmen.
• Haver is een van de weinige graansoorten die glutenvrij is. De eiwitten in haver hebben namelijk een andere samenstelling dan gluten in tarwe, gerst en rogge.
Andere voordelen van havervlokken is dat het goedkoop en veelzijdig is.