Hoe gezond zijn walnoten?

Dat walnoten gunstig zijn voor de hersenen is al vaker uit onderzoek gebleken. Maar ook de darmen werken er goed op, en de onverteerde walnootcomponenten hebben een positief effect op de stofwisseling, het afweersysteem, het humeur en geven een vol gevoel!
Walnoten zijn rijk aan vezels, antioxidanten en alfa-linoleenzuur, een essentieel omega-3-vetzuur. Walnoot-consumptie kan, ondanks de hoeveelheid calorieën, helpen bij gewichtscontrole. Interessant is het alvast om te weten dat slechts rond de 80 procent van de aanwezige calorieën van walnoten geabsorbeerd worden. Dit betekent dat de darmen toegang krijgt tot de overige 20 procent calorieën, vetten en vezels, belangrijk voor het energiemetabolisme.
 Een dieet rijk aan noten is, in tegenstelling tot het westers dieet, geassocieerd met een verlaagd risico op sterfte door kanker en hartaandoeningen en een verbeterde gezondheid van de hersenen. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat een grotere diversiteit aan micro-organismen in de darmen het risico op (welvaarts)ziekten verlaagt.
De activiteit in ons brein wordt beïnvloed door onze eetgewoonten. Onlangs heeft onderzoek uitgewezen dat het verlangen naar eten en het zogenaamde hongergevoel door de consumptie van walnoten worden gereguleerd.
Onderzoek 1:
Uit onderzoek met knaagdieren was al gebleken dat de kwantiteit en kwaliteit van de darmacteriën veranderde na walnoot-consumptie. Er bleek een significante toename van nuttige bacteriën waaronder Lactobacillus. Dit suggereert dat walnoten prebiotica zijn ( voedingssubstanties die selectief de aantallen en activiteit van nuttige bacteriën bevorderen)
Onderzoeksopzet
Voor dit onderzoek consumeerden 18 gezonde deelnemers drie weken lang een dieet zonder walnoten en daarna drie weken een dieet met 42 gram walnoten per dag. Bloed en stoelgan werd aan het begin en einde van beide periodes onderzocht, om het effect van walnootconsumptie op de darmbacteriën, galzuren en stofwisselingsmarkers te onderzoeken.
 
Resultaten en conclusie
Conclusie
Niet alle calorieën uit walnoten worden opgenomen, bovendien werken walnoten eetlustremmend. Daarom zouden ze een rol kunnen spelen bij de bestrijding van obesitas. Bovendien interacteren de walnootresten met het microbioom, en de metabolieten die deze produceren. Zo kunnen zelfs nog meer gezondheidseffecten worden bereikt.
De consumptie van walnoten resulteerde in een verlaging van het LDL-cholesterolgehalte.

Onderzoek 2 Neurocognitieve (geestelijke) werking en walnoten
De activiteit in ons brein wordt beïnvloed door onze eetgewoonten. Onlangs heeft onderzoek uitgewezen dat het verlangen naar eten en het zogenaamde hongergevoel door de consumptie van walnoten worden gereguleerd.
Onderzoeksopzet
Tijdens onderzoek verbleven tien obese deelnemers gedurende twee vijfdaagse sessies in een onderzoekscentrum. De voedselinname werd gecontroleerd. Eén sessie vereiste de inname van smoothies met 48 gram walnoten. Tijdens de tweede sessie werd een walnoot-vrije smoothie geserveerd, vergelijkbaar qua voedingswaarde en smaak.
Op de vijfde dag van het experiment werden fMRI-tests uitgevoerd, om te onderzoeken hoe de hersenen in dit proces werken. Terwijl de deelnemers in de MRI waren, werden beelden getoond van gewenste, ongezonde voedingsmiddelen, neutrale objecten zoals bloemen en stenen en minder gewenste, gezonde voedingsmiddelen.
 
Resultaten en conclusie
Na het walnootrijke dieet vertoonde een bepaald hersengebied, de insula, verhoogde activiteit wanneer de foto's van voedsel werden bekeken dat als "zeer gewenst" werd beschouwd. Activatie van de insula heeft te maken met cognitieve controle, minder honger en meer verzadiging.
Uit de voedselkeuze en de fMRI-test bleek dat de deelnemers na walnootconsumptie een meer bewuste voedselkeuze maakten. Ze kozen voor de minder gewenste, maar gezondere opties. Het is nog niet bekend of het eten van meer walnoten leidt tot een nog betere hersenactivatie. (Mitchell 2017)

Bronnen:
https://www.naturalnews.com/2018-05-17-walnuts-reduce-hunger-and-cravings-by-changing-your-brain.html
Holscher HD, Guetterman HM, Swanson KS, An R, Matthan NR, Lichtenstein AH, Novotny JA, Baer DJ; Walnut Consumption Alters the Gastrointestinal Microbiota, Microbially Derived Secondary Bile Acids, and Health Markers in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial, The Journal of Nutrition (2018)
Byerley LO et al, Changes in the Gut Microbial Communities Following Addition of Walnuts to the Diet, The Journal of Nutritional Biochemistry (2017).