Hoe maak je endorfine aan?

start to run!

Hardlopers maken als ze goed lopen endorfinen aan. Wanneer deze productie enige tijd plaats vindt dan kan dit goede gevoel resulteren in een ‘high’, de zogenaamde ‘runners high’. Dit proces vindt ook plaats bij andere sporten waar grote prestaties geleverd worden.

Meditatie en gecontroleerde ademhaling

Tijdens zeer diepe ontspanning en bepaalde ademhalingsoefeningen worden endorfinen aangemaakt.

Zwangerschap

Vanaf de derde maand van de zwangerschap wordt door de placenta endorfine afgescheiden. Er wordt onderzocht waarom dit fenomeen plaatsvindt. Vooralsnog lijkt het te zorgen voor een sterkere binding tussen moeder en kind en een praktische uitwisseling van endorfinen – voedingsstoffen.

Acupunctuur

De naalden zorgen voor een pijnpunt waar het lichaam op reageert met de productie van endorfinen. Mensen die zichzelf extreme pijnen bezorgen (denk aan de verhalen van fakirs en mensen die naalden en pennen dwars door zichzelf steken) creëren een extreme productie van endorfine. De spijkerbedden kennen een moderne variant, de spijkermat, die voor iedereen veilig te gebruiken is.

Massage

Door de aanraking en het wegwrijven van de pijnpunten in het lichaam wordt de aanmaak van endorfinen getriggerd.

Alcohol

Een oud gezegde is: “1 glaasje rode wijn per dag is goed voor ‘t bloed”. Kleine hoeveelheden alcohol zorgen voor een aanmaak van endorfinen. Grote hoeveel daarentegen werken dit juist weer helemaal tegen.

Chocolade

Bijna iedere vrouw kent de honger naar chocolade juist voorafgaand aan of tijdens de periode van ongesteldheid. De smaakervaring van chocola stimuleert de endorfinen in het lichaam. Let wel: donkere chocola van 68% of 75% heeft een beter effect dan de melkchocola die we meestal nuttigen.

Chilipepers

Deze hete pepers zorgen voor een pijnprikkel die onmiddellijk endorfinen oproept. Hoe heter de peper, hoe groter de tegenreactie. Ook tot op zekere hoogte. Niemand reageert hetzelfde en een te grote pijnprikkel kan ook hier het tegenovergestelde effect hebben.

Ultraviolet licht

Dit licht schijnt een goed effect te hebben op de aanmaak van endorfinen. Echter mensen die te lang onder de zonnebank liggen bereiken het tegenovergestelde, net als overmatig alcoholgebruik.

Sex

Sex is net als sporten en zorgt voor een grote aanmaak van endorfinen. Omdat het over het algemeen een heel plezierige ervaring is treed daarna een enorme ontspanning op.