Matcha

Als je ”matcha” letterlijk vertaald dan is dat “powdered tea” … poeder thee.
Het verschil tussen matcha groene thee en gewone groene thee ligt ‘m in de kweek en de bereiding van de theeblaadjes.

Wat zijn de voordelen van matcha thee?

     •    Er zijn meer antioxidanten aanwezig in matcha dan in andere thee. Deze zorgen er onder andere voor dat je bloedsuikerspiegel niet piekt of daalt, doordat de energie langzaamaan wordt vrijgegeven.     Ook heb je antioxidanten nodig om je te beschermen tegen vrije radicalen. Deze laatste kunnen je cellen beschadigen, hart- en hersenziekten en kanker veroorzaken. Matcha bevat tot 20 keer meer antioxidanten dan de al zeer gezonde bosbessen.

     •    De thee heeft een onstekingsremmende werking op het immuunsysteem.

     •    Kan je niet goed tegen cafeïne? Goed nieuws: matcha heeft de voordelen van cafeïne, je wordt er alerter en energieker van, maar niet de nadelen zoals hartkloppingen en nervositeit.

     •    Deze thee kan je ook gewicht doen verliezen. Het is namelijk een vetverbrander. Het boost je metabolisme (door de stof EGCG) .

     •    De chlorophyll die in de matcha zit, bindt schadelijke metalen in je lichaam en voert ze af. Het detoxt je lichaam dus.

     •    Matcha bevat L-theanine, dit heeft een kalmerend effect. Deze stof staat erom bekend stress en angst te verminderen en je hartslag te kalmeren. L-theanine beïnvloedt ook onze stemming en roept een gevoel van ontspanning en rust op. Naast de kalmerende en ontspannende werking, heeft L-theanine ook een goede invloed op ons niveau van Dopamine, een stof die cruciaal is voor ons geluk.

Het cafeïnegedeelte in Matcha zorgt voor een zachte energieboost die wordt gecompenseerd door L-theanine, een zuur met kalmerende eigenschappen. De combinatie van beide elementen zorgt ervoor dat het lichaam een staat van alertheid bereikt, zonder het nerveuze gevoel dat bij koffie hoort.

De energie die je krijgt van matcha blijft ongeveer 4 tot 6 uur aanhouden ( die van koffie 1 à 2 uur) , drink die best niet meer na 17u

1 tasje 's morgens en 1 of 2 in de namiddag, werkt goed om een middagdip tegen te gaan. Max 5 per dag ( staat dan gelijk aan 2 tassen koffie)


Hoe moet je matcha thee bereiden?

1.    Verwarm 200ml water tot 80° ( laten koken en wat afkoelen) Haal het zakje thee uit het doosje en knip de bovenkant van het zakje recht af.

2.    Doe het zakje weer in het matcha doosje

3.    Leg je zeefje op het kommetje

4.    Schep met de bamboe lepel een schepje matcha thee (1g) uit je zakje in het zeefje.(  het mag met een torentje zijn)

5.    Zeef het poeder zodat er geen klonters zijn, je kan met je bamboo lepel de laatste poeder wat "helpen"

6.    Voeg zo’n 80ml heet water (niet kokend!) toe.

7.    Klop het geheel in een zig-zag vorm met het bamboo kloppertje ( wisk) tot er schuim vormt.

8.    Voeg nu je overgebleven warm water toe naar wens ( zo tussen de 70 en 120ml )

9.    Drink het rustig op (maar zorg wel dat je thee op is voordat het poeder zich op de bodem begint af te zetten.)

10.    Spoel je wisk af onder de kraan en zet hem op de wiskholder zodat hij kan drogen

1 doosje (40g matcha) is goed voor 40 tassen super gezonde én lekkere matcha!

Je kan de doosjes matcha thee van 40g los verkrijgen bij je consulent.

Of koop direct de matcha box met 40g matcha en 1 zeefje, 1 bamboe shepje, 1 whisk ( klopper), 1 wisk houder, 1 thee kommetje, 1 thee tas.

De Matcha thee van The Green gold waar mij mee werken staat voor kwaliteit!

Het is een biologische Matcha geteelt in de Uji-regio in Japan, die bekend staat om de groene thee van de hoogste kwaliteit te zijn! Dit hebben ze te danken aan de voldoende hoeveelheid zonlicht, de veelvuldige mist en de grote hoeveelheden regen.

Het proces start een aantal weken voor het oogsten van de theeblaadjes. Ongeveer 20 dagen voor het oogsten worden de plantjes onttrokken aan het directe zonlicht en in de schaduw geplaatst. Dit vertraagt de groei en verhoogt de aanmaak van bladgroen in de plantjes. Het geeft de bladeren een donkerder tint groen en de concentratie aan aminozuren neemt toe. Enkel de beste/jongste blaadjes worden met de hand geplukt en verwerkt in matcha. Na de oogst worden de bladeren te drogen gelegd en zullen ze ietwat verkruimelen. Vervolgens worden de bladeren van stengels en nerven ontdaan en verpulverd met een stenen vijzel.

Het verbrijzelen van de blaadjes is een traag proces, omdat de molenstenen niet te warm mogen worden. Anders kan het aroma verminderen. Het kan makkelijk een uur duren om 30 gram matcha te produceren. De smaak van de matcha wordt overheerst door de aminozuren. De beste matcha heeft meer zoetheid, een diepere smaak, dan de mindere soorten die later op het jaar worden geoogst of van onderaan de theeplantjes komen en eerder een bittere smaak.. Daarenboven valt de beste matcha te onderscheiden aan de hand van zijn fel groene kleur. Hoe doffer groen de kleur, hoe lager de kwaliteit. Die van The Green Gold is echt zacht, zoet van smaak en je zal zien dat hij echt fel groen is! Het is Matcha van Ceremoniële kwaliteit, dat is er eentje van de hoogte kwaliteit binnen matcha thee. Die bevat het hoogste aantal antioxidanten en valt op door zijn prachtige kleur en smaak.