Ve-tsin

Ve-tsin is de algemene naam voor een veel toegepaste smaakversterker in de Chinese en Indonesische keuken.
Maar ook in de Europese keuken komt het ook regelmatig voor. Met name in producten als soepen, bouillonblokjes, kant- en klaar gerechten. Het E-nummer is E-621.mononatriumglutamaat

Als je na een chinese maaltijd enorm last krijgt van buikkrampen, dan kan dat een reactie zijn op Ve-tsin. Om nog maar te zwijgen over de diarree, hoofdpijn, stijve nek, tintelende vingers en braken. Typische verschijnselen die horen bij het Chinees-restaurant-syndroom. Een syndroom waar vele indianenverhalen over rond gaan, maar dat weldegelijk bestaat. Volgens het woordenboek heeft het de volgende betekenis: ‘Acuut onwel zijn na het nuttigen van sommige Chinese spijzen; wordt misschien veroorzaakt door natriumglutamaat’.
 
In nagenoeg alle lightproducten wordt natriummonoglutamaat toegevoegd.
Doordat er in lightproducten weinig suiker en vet zit is het eigenlijk smaakloos.
Natriummonoglutamaat wordt dan ook veelvuldig toegevoegd om er toch een goede smaak aan te geven.
Maar wist u dat natriummonoglutamaat juist hongergevoel opwekt!
U eet en drinkt lightproducten maar krijgt meer honger.
 
Een andere eigenschap van natriummonoglutamaat is dat het mogelijk de schildklier beïnvloedt. Dit is niet wetenschappelijk aangetoond, maar uit gegevens van patiëntenonderzoeken vastgesteld.
Het vermoeden is dat deze klier onder een frequente inname van natriummonoglutamaat minder goed zijn werk zou kunnen doen en trager gaat werken. Onze schildklier is nu net verantwoordelijk voor een optimale snelheid van de spijsvertering!
Een trage schildklier geeft een trage stofwisseling, waardoor u ook nog eens minder calorieën verbrand. Met als gevolg, gewichtstoename!

Het is erg lastig om natriummonoglutamaat te vermijden. Het beste is gewoon zelf koken met verse producten en kruiden, natuurzout en peper dan krijg je het niet binnen.
 
Zelf koken? Ja maar dat is toch logisch? Hoor ik u denken. Dat lijkt het ook, echter in de dagelijkse praktijk zien we erg veel mensen die gewoon een aantal keren per week kant en klare gemaksmaaltijden eten.
In deze maaltijden zit naast het belastende natriummonoglutamaat nagenoeg geen enkele nuttige voedingsstof meer in.