Wie eet graag olijven?

Olijven bevatten veel vezels, daarnaast ook calcium, kalium, vitamine E, ijzer en koper.
Het zijn ook krachtige antioxidanten, dus ze beschermen onze cellen!
Olijven bevatten ongeveer 15% vet, echter dat zijn de gunstige omega 9 vetten.


Wat is het verschil tussen groene en zwarte olijven?

Ze komen van dezelfde boom. Groene olijven worden onrijp geplukt ( september- oktober)  en de zwarte rijp ( november- december- januari)
Er bestaan wel 100 verschillende soorten olijven, olijven die vers van de boom komen zijn echter oneetbaar. Dit komt door de stof oleuropeïne, die een heel bittere smaak heeft. Deze stof moet worden omgezet in de krachtige antioxidant hydroxytyrosol om een olijf eetbaar te maken. Door ze 6 maanden lang te laten fermenteren worden ze eetbaar gemaakt.
Echter…..voor veel producenten duurt dit te lang…zo worden de olijven soms ( meest de groene) in een bad gelegd ( een alkalische basische oplossing) Hierdoor wordt het gehalte aan oleuropeïne in korte tijd sterk verlaagd, waardoor ze sneller eetbaar zullen worden.
Olijven hebben een probiotische waarde ( zoals kefir helpen ze de goede bacteriën in onze darmen), echter worden zo de gunstige bacteriën teniet gedaan….

Hoe kan je dan een goede olijf herkennen?

Aan de boom gerijpte olijven, die maanden zijn gefermenteerd, hebben geen egale groene of zwarte kleur maar ook paarse, zwarte en bruine vlekken.
Het is verstandig om te kiezen voor biologische olijven, om het risico op chemische bestrijdingsmiddelen zo laag mogelijk te houden.
Kijk ook naar de bestanddelen, dat er geen zonnebloemolie bij zit want die bevat veel omega 6, die werkt ontstekingsbevorderend.
E-stoffen, kleur en smaakstoffen hoeven er ook niet in te zitten…