Zet regelmatig shii-take op het menu!

Shii-take behoort tot de lekkerste eetbare paddenstoelen in de wereld. Het wordt door diverse chefkoks beschouwd als delicatesse. Deze Japanse lekkernij heeft verscheidene medicinale kwaliteiten.

Shii-take is goed tegen bacteriën, virussen en schimmels. De kwaliteit van het immuunsysteem, dat als voornaamste taak heeft ziekten te weren, wordt verbeterd door het innemen van shii-take. Hierdoor wordt men minder vatbaar voor vrijwel alle ziekten. Er zijn een aantal ziekten die direct en acuut met het immuunsysteem te maken hebben, in tegenstelling tot vele ziekten die er jaren over doen om te ontwikkelen, wat desondanks toch een gevolg kan zijn van een verminderd immuunsysteem.Het ondersteunt de weerstand waardoor regelmatige shii-take-eters beter gewapend zijn tegen ziekten. Daarnaast wordt het als preventiemiddel tegen kanker gebruikt.
 Tijdens de Ming-dynastie van de 14e eeuw tot de 17e eeuw in China schreef arts Wi Juei dat shii-take medicinale eigenschappen had die goed helpen bij ontstekingen van de bovenste luchtwegen, verminderde bloedcirculatie, leverstoornissen, vermoeidheid, uitputting, vroegtijdige ouderdomsverschijnselen en om de levensenergie nieuw impuls in te blazen.
Er is door de wetenschap een overeenkomst gevonden in de immuunversterkende werkingen van shii-take met echinacea of rode zonnehoed. Sinds 1986 wordt in Japanse ziekenhuizen shii-take ingezet bij darm-, maag–, en rectumkanker. Talrijke Japanse studies hebben aangetoond dat shi-take goed werkt bij deze soort kankers maar toch is er nog te weinig onderzoek gedaan om de werking met 100% zekerheid te kunnen aantonen. Alleen onderzoeken vanuit Japan zijn voor de wetenschap niet voldoende; er is blijkbaar onwil in de westerse landen om geld voor kankeronderzoek uit te geven aan onderzoek naar de kankerwerende eigenschappen van shii-take.