Zout is gezond!

Het is bekend dat we moeten oppassen met het eten van te veel zout. Vroeger  werd zout bij elke maaltijd gebruikt vanwege een goede smaak en conserverings-mogelijkheden.  Toen werd nog positief gedacht over zout, maar momenteel is zout onderhevig geweest aan flinke kritiek.  Volgens sommige bronnen wordt zout zelfs geclassificeerd als de nummer 1 oorzaak van bijv. hoge bloeddruk. Het klopt dat er een relatie bestaat tussen het consumeren van veel zout en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Maar dit gaat vaak gepaard met andere ‘’ongezonde’’ leefstijl factoren zoals veel verzadigd vet, weinig bewegen en stress. Zout is namelijk essentieel voor het lichaam, je kunt niet zonder zout, het is een mineraal.

Maar veel mensen weten niet dat er een ENORM verschil bestaat tussen standaard keukenzout en bijvoorbeeld Himalaya zout. Het grootste verschil tussen ‘’natuurlijk’’ keukenzout en tafelzout is de hoeveelheid sporenelementen en mineralen. Specifiek bij Himalaya zout zitten er veel meer sporenelementen en mineralen zoals calcium, kalium, magnesium, zwavel, zink en ijzer. Dit betekent dat je veel minder zout nodig hebt voor een bepaalde smaak dan bij geraffineerd tafelzout. Keukenzout is geraffineerd wat betekent dat vrijwel alle sporenelementen en mineralen verwijderd zijn en het heeft dus nog weinig met 'zout' te maken.

Daarnaast wordt er in alle bereide maaltijden véél te veel zout verwerkt, dit hebben we niet nodig en kan je zelf uitschakelen door alles zelf vers te bereiden. Ook vleeswaren zijn een bom aan zout ( en suiker ook)

Daarbij kunnen er ook toegevoegde additieven te vinden zijn en zelfs suiker wat het een slechte keuze maakt. Over het algemeen kun je stellen dat gewoon keuken zout de minst gezonde zout is, en kun je dus beter vermijden.
Himalaya zout heeft maar liefst 84 natuurlijke mineralen en elementen waardoor het velen malen beter is dan normaal keukenzout. Het is miljoenen jaren oud en over het algemeen puur . Vandaar dat het ook wel ‘’wit goud’’ wordt genoemd en kun je stellen als het beste soort zout.
Himalaya zout is weliswaar de beste bron natuurlijk zout. Maar vergeet niet dat het om zout blijft en de aanbevolen hoeveelheid van maximaal 6 gram in de gaten houdt. Door te minderen met het consumeren van bewerkte voedingsmiddelen en normaal keukenzout te vervangen door Himalaya zout zet een belangrijke stap in de goede richting.