Gefermenteerde tomaatjes

Ingrediënten:

300g kleine tomaatjes
een 5 tal blaadjes basilicumblaadjes
1 rode ui
enkele peperbolletjes
2 teentjes look
himalayazout*

*verkrijgbaar bij je consulent

Bereiding:

Pel de ui en snij die in grote stukken. Doe de tomaatjes in een weckpot, het mag een weckpot met een gewoon schroefdeksel zijn. Prik verschillende keren in de tomaatjes, dat zal straks de smaak ten goede komen. Vul je pot en weeg de tomaten af, dit is belangrijk om de hoeveelheid zout te weten. Vul de pot terug met de tomaatjes en verdeel de tomaatjes, de look, de ui, de peperbolletjes en de basilicumblaadjes tussen de tomaatjes. Maak de zoutoplossing met water en zout door 20g zout op 500g groenten( hier 15g genomen) te nemen. Begin met niet te veel water om hierin je juiste hoeveelheid zout op te lossen zodat die hoeveelheid water zeker in je pot kan. Daarna kan je nog altijd wat water bijgieten in de pot. Leg een gewicht op de tomaatjes dat ze onder water blijven of vul een plastiekzakje met dezelfde zoutoplossing, bind het toe en leg dat op de tomaatjes bovenaan op de pot. Sluit de pot af. Laat minimum 5 dagen fermenteren op kamertemperatuur. De tomaatjes zijn klaar als ze fris, zurig smaken. Plaats ze in de koelkast. Dit zijn ware smaakbommetjes!

Wat is fermentatie?

Fermentatie is het veranderen van voedsel met behulp van goede bacteriën om het lekker, houdbaar en beter verteerbaar te maken.
Zo onstaan er probiotische bacteriën (zoals in kefir)  met gezondheidsbevorderende effecten, waardoor we onze darmflora kunnen optimaliseren, wat ons immuunsysteem ten goede komt!
De fermentatie breekt de poteniele schadelijke componenten af.( bv lactose en fytinezuur)
De suiker in de voeding wordt afgebroken en omgezet in melkzuurbacteriën ( de gezonde)
Een goede reden dus om regelamtig wat groenten te verteren, handig ook want zo heb je altijd gezonde groenten in huis!