Gegrilde miso aubergine met mozzarella

gegrilde miso aubergine

Ingrediënten ( 2pers)

400g aubergine
Olijfolie*
120g mozzarella ( plakken of geraspt  )
1 bokaal tomatensaus zonder suiker*
1 koffielepel miso* ( info onderaan)
3 koffielepels sojasaus zonder suiker en gluten*
20g sesamzaadjes*
3 koffielepels knijpcitroen*
himalayazout *
2 koffielepels frambozenazijn
verse gember 2cm op 2cm ongeveer
3 druppels vloeibare stevia *
chilivlokken
Thaise basilicum

*verkrijgbaar bij je consulent

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220°
Snij de aubergines in plakken en kerf met een mes een ruitjespatroon aan één kant. Bestrooi met een beetje himalayazout en wrijf ze in met olijfolie. Bak de aubergine op een met bakpapier beklede bakplaat voor 15 à 20 minuten. Indien je een gril hebt kan je deze ook kort grillen. Snij de gember fijn.
Meng de miso met de sojasaus, de citroen, de frambozenazijn , gember, chilivlokken ( naar smaak) en stevia tot een glad papje. Bestrijk de gegrilde aubergine met de misopasta .
Giet de tomatensaus in een ovenschaal, leg daarop de aubergineplakken en strooi de sesamzaadjes erover. Verdeel de mozzarella ertussen of erover en doe de ovenschotel nog vijf min onder de gril.
Werk af met de basilicum.
 
Dit is per persoon 1 eiwitportie, 1 vezelportie en 1 groente portie

Miso:

Miso is een Japanse bouillonpasta, het is een gefermenteerd product, het bevordert de spijsvertering en heeft een gunstige werking op de darmflora. ( door de probiotica)
Miso is dus een smaakmaker, een soort kruidenpasta. Het wordt gemaakt van een op natuurlijke wijze gefermenteerd mengsel van de schimmel koji (fermentatiestarter), sojabonen en zout. Het fermentatieproces zorgt ervoor dat miso zijn unieke smaak krijgt. In het Japans noemt men miso de vijfde smaak, ofwel umami. Dit, omdat miso niet zoet, zuur, zout of bitter is, maar een eigen nieuwe smaak heeft.
Miso is rijk aan vitamine B, calcium en ijzer. Het kan opgelost worden in water en vervolgens worden gedronken als bouillon.
Je kan het verwerken in soep, zelfs dessert en met vis is het ook een goede smaakmaker.
let op! miso heb je in verschillende soorten, neem alleen die op basis van soja! ( anders kunnen er gluten inzitten, of zelfs rijst, wat niet kan in het programma)
miso mag je niet meekoken, voeg het dus als laatste toe, anders verandert. de voedingswaarde